אוהבים את חמניות?
עזרו לנו להגיע ליתומים נוספים
יש מקום לחמניות בישראל »

אנו שואפים לייצר מודעות ליתמות ולהשלכותיה ולספק כלים על מנת להתמודד עם השלכות היתמות. אנו יודעים כי אחת המורכבויות הקשות יותר הינה חוסר ההבנה החברתית הנגרמת כתוצאה מחוסר מודעות. לאחר מות הורה של יתום צעיר, רבים אין מודעים כלל להשלכות הרבות אשר נוצרות בקרב היתום, כמו כן פעמים רבות גם אם ישנה מודעות אין כלים על מנת לסייע ליתום בהתמודדותו.

מטרות מערך המודעות שלנו

יום היתמות הישראלי:
יום שמטרתו לתת במה ליתמות בישראל, להשלכות היתמות ובפרט לתת מקום לסיפורים אישים של יתומים ואלמנות. זהו יום ייחודי מסוגו, בו העמותה תקבל חשיפה ציבורית לעשייתה הייחודית למען החברה הישראלית.

לייצר שיח אחר:
לייצר שיח שונה סביב יתמות, שיח בו יש מקום לכלל קשת הרגשות של יתומים ואלמנות, אנו ממשים מטרה זו באופן יום-יומי וקוראים לכל אדם בסביבתנו לקיים שיח מכיל, תומך וחומל יותר עבור ולמען יתומים.

להוות מרכז ידע עולמי:
להוות מרכז ידע בגין השפעות היתמות בארץ ובעולם. לצערנו כיום בישראל אין מחקרים אודות יתומים צעירים, לצערנו מבלי מחקרים, השפעות היתמות העמוקות יותר, כפי שאנו סבורים שיש, נשארות באפלה, אי לכך גם אינן מטופלות. כיום אנו עובדים על מחקרים עם אוניברסיטת ת"א ואוניברסיטת בר אילן, אשר יעלו לאתר ממש בקרוב. כמו כן חוקרים לעומק ע"י חברת חקר שווקים את היתמות והשלכותיה, זאת על ידי שימוש ושיתוף פעולה עם מרכז מחקר המידע של הכנסת והביטוח הלאומי.

כחלק משאיפתנו להנגיש ולייצר מודעות, צירפנו לכן כאן שלל מאמרים נבחרים.

מאמרים

באיזור זה ריכזנו עבורכם מאמרים נבחרים הדנים בתפישות שונות אודות יתמות ועל השלכות היתמות בשלל גילים.

מקורות מחקריים אודות השלכות האובדן

אובדן הורה מעורר רגשות אשם בקרב הילדים. לעיתים הקשר נראה קלוש ולעיתים נשמע יותר הגיוני. אך על אף שבכלל המקרים המתוארים במחקרו של עמנואל, הילדים לא אשמים במותם של הוריהם, הם חשים אשמה ("הרגתי את אבא", ד"ר יגאל עמנואל).

קיימות סכנות בתהליך ההתבגרות הנשי כשנעשה ללא הדרכה אימהית. המציאות מלמדת כי נערות הנאלצות לעבור תהליך זה לבדן, יהיו פגיעות יותר ונוטות יותר להתנהגויות של הרס עצמי ואבדון ("בת הים הקטנה", ד"ר שלי רקובר).

בקרב אבות יתומים ניכרה שכיחות גבוהה יותר של היקשרות נמנעת (המאופיינת בהסתמכות עצמית, בשמירה על מרחק מהזולת ובקושי ליצור קשר אינטימי) לעומת אבות לא-יתומים. בנוסף מעלה טענה כי מות האב הביא את רוב היתומים לאובדן האמונה כי יש להם לאן לפנות בעת מצוקה ("אבא בלי אבא", מחקרו של ד"ר עמית פכלר, פסיכולוג קליני).

מחקרים אלו ועוד רבים אחרים, מלמדים אותנו על עולמו הפנימי של הילד שמתמודד עם אובדן- המהווה טראומה אישית ומשפחתית. הילדים נאלצים לארגן את עולמם הפנימי לנוכח המציאות החדשה והטרגית וניכר כי ללא הכוונה נכונה וליווי בזמן הקריטי הזה, נוצרות השלכות משמעותיות בהמשך חייהם.

מערך ההסברה

אנו בחמניות רואים חשיבות רבה בהנגשת כלי התמודדות למען סביבת היתומים. פעמים רבות לאחר אובדן, אנו מוצאים את עצמנו חסרי מילים. כיצד ניתן לסייע לילד צעיר שהתייתם כעת מהורה? מה אומרים ולא אומרים? איך אנחנו מסייעים ליתום בוגר שאיבד את הוריו?

בחמניות אנו מאמינים כי חובתנו להנגיש את המידע עבור כלל קבוצות האוכלוסייה.

העמותה שואפת לקיים הסברה מותאמת לשלל גילאים: החל מסרטונים ועד ספרי עצות להורים אלמנים/ות באופן מונגש.

הנגשה כללית: מערכי הנגשה כללים המותאמים לכלל האוכלוסייה, בגין שאלות אותם אנו נשאלים שוב ושוב.

הנגשה על פי קרבה: הנגשה שונה לאלמנים ואלמנות, לחברים וחברות, למשפחה מורחבת וכו'.

חמניות במדיה החברתית