תוכנית לגיל הרך
התוכנית מספקת מסגרת חברתית ורגשית לילדים מגילאי 4-6 ולהוריהם האלמנים
ילדים בגיל הרך חווים את המעבר ליתמות כטראומתי ומורכב, שכן היגון והאבל מורגשים גם בהעדר בשלות קוגניטיבית ורגשית. ללא טיפול מתאים למצב הרגיש אשר נכפה על הילד הרך, הטראומה עלולה להעיב על תהליך התבגרותו של הילד ועל חייו הבוגרים.
הטיפול אשר פיתחנו בעמותת חמניות הינו טיפול המיועד להורה ולילד ביחד ובחלקו הוא ממוקד בילד בלבד. התכנית, שנבנתה ע"י הצוות המקצועי של העמותה, משלבת תכנים טיפוליים דרך משחקים מותאמים שמטרתם לאפשר לילד לעבד את האובדן ולבנות מערכת יחסים מחודשת עם ההורה הנותר. מבחינה חברתית הילד זוכה להכיר ילדים יתומים כמוהו שבעתיד יוכלו להיות לו לחברים בעלי מכנה משותף דומה.
בנוסף, בעת המפגשים ההורה היתום זוכה להשתלב בקבוצת שווים ייחודית המורכבת מאלמנים ואלמנות נוספים עם ילד בגיל הרך. בקבוצה זו יקבלו ההורים כלים להתמודדות עם המצב המורכב של הילד, וכן יזכו לסיוע פרטני מקצועי לטובת התמודדות עם אתגרים העולים מגידול הילד בחיי היום יום. למפגש החברתי עם ההורים יש יתרונות רבים והוא מהווה הזדמנות ליצירת קשרים עם אנשים במצב דומה, מציאת רשת תמיכה ומקום לפורקן אישי.
כיום הפרויקט מופעל בת"א ופונה לילדים מערים שכנות. כוונתנו היא לפתוח סניפי פעילות לגיל הרך במהלך שנת 2021 בערים הוותיקות של העמותה ביניהן באר שבע, הוד השרון, כפר סבא ויפו (סניף יהודי-ערבי).
הפעלת התוכנית לגיל הרך נפתחת ע"פ ביקוש. במידה והינכם רוצים לקחת חלק בתוכנית הליבה, נשמח שתירשמו כאן »
שאלות ותשובות
למה צריך קבוצה לגיל הרך?
בניגוד לסברה הרווחת, ילדים בגיל הרך חווים את היתמות כחוויה טראומתית, קשה ומורכבת. היגון והאבל מתרחשים גם בהעדר בשלות קוגניטיבית ורגשית. ישנן קבוצת תגובות טיפוסיות לילדים בגיל הרך המאבדים הורה: עצב ונסיגה רגשית, פעמים רבות הילד מצפה לפגישה עם ההורה, העצמת החרדות הקיימות (שההורה עזב את הילד בשל התנהגותו), כעס, רגרסיה התפתחותית, אי-חיבור למציאות ומחשבה כי ההורה בחר למות. לאחר מות ההורה, הילד מוגדר בטראומה, אשר ללא טיפול עלולה להעיב על כלל חווית התבגרותו. בשל חוסר היכולת של הרך להתבטא באופן ורבאלי, ברוב הפעמים ההורים ושלל אנשי מקצוע אינם מצליחים לטפל בילדים הללו.
למה הקבוצה היא גם עם הורים?
בניגוד לתוכנית הליבה של העמותה, התוכנית שלנו לגיל הרך הינה תוכנית משותפת ביחד עם הורי הילדים. אנו רואים לנכון לחזק את הקשר הדיאדי בין ההורה לילד, שכן זהו גיל שהילד תלוי בו, בהורה הנותר. אנו מאמינים בחיזוק הקשר של ההורה והילד. אנו מאמינים בכך שבעזרת חיזוק הקשר הילד יחוש בנוח יותר לשוחח עם ההורה ולבנות איתו אמון.
האם אני כהורה חייב לקחת חלק בפעילות?
כל הורי החניכים מחויבים לקחת חלק בפעילות, באופן קבוע. בנוסף ישנם מפגשי ההורים עם אשת הטיפול של הסניף. המפגשים מתקיימים סך הכל אחת לחודש בזמן הפעילות, חשוב לציין כי במידה ויש להורה רצון בעוד סיוע פרטני, אנו כמובן נשמח לסייע.
האם אפשר להצטרף אחרי שנפתחה קבוצה?
הקבוצות שלנו יעבדו במחזורים. אחרי שנפתחה קבוצה ניתן יהיה להירשם למחזור הבא.
גם אחים יכולים לקחת חלק באותה קבוצה?
כן, גם אחים יכולים לקחת חלק באותה קבוצת פעילות או בפרויקט הליבה של העמותה.
אתם מקבלים גם ילדים עם צרכים מיוחדים?
כן, אנחנו מקבלים את כל מי שמעוניין ומסוגל לקחת חלק בקבוצה.
מה עושים בפעילות?
החלק הראשון של הפעילות הינו עם ההורים, לאחר מכן הילדים עוברים פעילות אינטראקטיבית כולם יחדיו. הפעילות קשורה בין היתר להורה שנפטר. לאחר מכן ישנו סיכום משותף של ההורים והילדים יחדיו.
האם הפעילות מלווה על ידי מטפל?
כלל הפעילויות בעמותה מלוות על ידי מטפלים וכך גם בתוכנית לגיל הרך. כל פעילות מועברת על ידי פסיכולוגית התפתחותית, אשר מלווה את הפעילות השוטפת, וכמו כן נותנת תמיכה להורים בקבוצות ההורים.